The Surge


To The Surge είναι η δεύτερη απόπειρα της Deck 13 να φτιάξει ένα Soulslike παιχνίδι μετά το Lords of The Fallen που κυκλοφόρησε το 2013, αυτή τη φορά μέσα σε Sci-Fi πλαίσια.
Η υπόθεση του παιχνιδιού κινείται γύρω από την εταιρεία Creo, η οποία στο μέλλον κάνει προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη. Μέσα σε όλα αυτά υπόσχεται να γιατρέψει και κάθε ασθένεια ή αναπηρία σε ανθρώπους που υποφέρουν. Μεταξύ αυτών ο πρωταγωνιστής μας, ο Warren, ο οποίος βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι αποφασίζει να κάνει την εγχείρηση που θα τον κάνει να περπατήσει. Ομως ούτε στους χειρότερους του εφιάλτες δεν φαντάζονταν αυτά που θα επακολουθούσαν.
Μετά την εγχείρηση ξυπνάει και διαπιστώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Ολοι όσοι είχαν κάνει την εγχείρηση έχουν τρελαθεί και σκοτώνουν ότι βρουν μπροστά τους, βλέπει παντού πτώματα, απειλητικά ρομπότ, καμία εξήγηση σε όσα συμβαίνουν και καμία έξοδο διαφυγής.
Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού πραγματικά ειναι το κάτι άλλο. Νιώθεις πως βρίσκεται σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο που συνδυάζει στοιχεία από scifi ταινίες όπως Τerminator, Alien, Mad Max.
Σε αντίθεση με το Lords of the Fallen που ήταν ένα story driven Dark Souls και σε πολλούς dark souls φανς δεν άρεσε λόγω του clunkiness που είχε κατά αυτούς, το The Surge έχει πάρει τη ταχύτητα του Bloodborne. Οπως και σε αυτό δεν έχεις ασπίδες και πρέπει να γίνεις άσος των αποφυγών, ενώ ακολουθεί και τη φόρμουλα του Demon's Souls, με τη κάθε περιοχή να έχει ένα checkpoint και το boss να βρίσκεται μακριά.
Οι τύποι των όπλων δεν είναι πολλοί αλλα ειλικρινά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου, καθώς έχουν πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων.
Οι πανοπλίες είναι πολύ ωραίες. Φορώντας τις νιώθεις σαν terminator, transformer ή ακόμα και kamen rider.
Το πως αποκτάς όλα αυτά ωστόσο είναι το ζουμί της υπόθεσης, καθώς πρέπει να επιτεθείς και να κόψεις το αντίστοιχο μέλος του αντιπάλου. Στα bosses πάλι μπορείς να πάρεις 2 διαφορετικά όπλα, ανάλογα αν έκανες κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
Η μάχη είναι απολαυστική και δεν σε κουράζει καθόλου. Υπάρχουν τρεις μπάρες όπως και στα Demon's Souls & Dark Souls 3. Η κόκκινη μπάρα αφορά τους πόντους ζωής, η πράσινη το stamina και η γαλάζια την ενέργεια. Η μπάρα της ενέργειας γεμίζει με συνεχόμενα επιτυχημένα χτυπήματα που καταφέρνεις στους αντιπάλους. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για διάφορους σκοπούς ανάλογα με τι implant έχεις εξοπλίσει στο χαρακτήρα σου ή για να χειριστείς το drone σου.
Ναι καλά ακούσατε drone. Αντί για μαγικά ή κάποιο range όπλο στο The Surge έχεις διάφορα drones που αποκτάς στη πορεία του παιχνιδιού με το καθένα να έχει ξεχωριστή ικανότητα. Να πω ενδεικτικά πως έχεις π.χ. ένα που πυροβολάει τους εχθρούς για να του φέρεις προς το μέρος σου, ένα άλλο που βάζει φωτιά στους αντιπάλους, ένα άλλο που ρίχνει τους αντιπάλους κάτω κτλπ.
Βρήκα την ιδέα των Drones εξαιρετική και άκρως ταιριαστή και στο κλίμα του παιχνιδιού αλλά και της εποχής που ζούμε γενικότερα.
Μίλησα νωρίτερα για implants. Tα implants είναι εμφυτεύματα που σου δίνουν διάφορα bonus και ικανότητες όπως έξτρα health, stamina, energy, healing κτλπ.
Το πόσα μπορείς να βάλεις εξαρτάται από το Core Power που έχεις, το οποίο είναι το αντίστοιχο Level του χαρακτήρα σου. Το κάθε τι που χρησιμοποιείς στο παιχνίδι armor part, weapon, implant χρησιμοποιεί Core Points. Στο κάθε level που παίρνεις έχει συγκεκριμένους πόντους για χρήση, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο πως θα τους μοιράσεις αποτελεσματικά.
Σε γενικότερα πλαίσια η δυσκολία του παιχνιδιού είναι αρκετά υψηλή, εφάμιλλη του πρώτου Dark Souls μπορώ να πω. Τι και αν είχα χιλιάδες ώρες στα 3 dark souls, το παιχνίδι σε αντίθεση με το Lords of The Fallen (που ήταν ας πούμε easy mode αυτών με κάποιες αναλαμπές δυσκολίας), σε έκανε να νιώθεις ώρες ώρες απελπισία με τη δυσκολία του, με πολλούς εχθρούς να σε σκοτώνουν με 1-2 χτυπήματα. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσεις πως το The Surge δεν είναι μία από τα ίδια αλλά παίζει με δικούς του κανόνες και πρέπει να πάψεις να το παίζεις σαν ένα ακόμα Dark Souls. Αυτό μάλιστα το κάνει και μοναδικό και αξέχαστο.
Οσον αφορά τη γεωγραφία των περιοχών μπορώ να πω πως είναι το δυνατό όπλο του παιχνιδιού. Πιστεύω πως έχει τη καλύτερη σύνδεση περιοχών που έχω δει σε παιχνίδι του είδους, με ένα σωρό κρυμμένες εισόδους και περάσματα. Υπάρχουν αρκετές κλειδωμένες πόρτες/περιοχές που ανοίγουν αργότερα σε μεγαλύτερο level με overcharge, ή με άλλους τρόπους και μένεις με το στόμα ανοιχτό όταν διαπιστώνεις τι φοβερή διασύνδεση υπάρχει. Το όλο πράγμα μου θύμισε πολύ το Rise of the Tomb Raider, που έπρεπε να κάνεις αρκετό backtracking αφού αποκτούσες νέες ικανότητες στη πορεία.
Σαν να μην έφτανε αυτό,  εξεπλάγην ευχάριστα όταν διαπίστωσα πως αφού σκοτώσεις κάποιο boss ή κάνεις κάτι άλλο σε μια περιοχή, αυτό οδηγεί στην εμφάνιση νέων εχθρών σε παλιότερες περιοχές, κάτι που το Dark Souls 2 είχε κάνει στο NG+. Πρώτη συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πρώτο playthrough. Ετσι δεν νιώθεις ποτέ ασφαλής να κόβεις βόλτες και δεν ξέρεις τι καινούργιο θα συναντήσεις.
Ενώ όπως ανέφερα το Lords of the Fallen ήταν story driven, το The Surge ακολουθεί τη φόρμουλα των Dark Souls με την ιστορία να πρέπει να την ανακαλύψεις ο ίδιος. Αυτό γίνεται μέσω των npc και των quests τους, μέσω των audiologs που ακούς τι συνέβη σε κόσμο που δούλευε στη εταιρεία, στις περιγραφές τω αντικειμένων κτλπ. Ωστόσο το Lore δεν θα έλεγα πως έχει το ίδιο βάθος, καθώς κάποια πράγματα όπως το γιατί και πως επιστρέφεις στη ζωή αν πεθάνεις να μην εξηγούνται ποτέ.
Στα των DLC τώρα, το παιχνίδι έχει ένα DLC, το a Walk in the Park και απ'ότι φαίνεται θα είναι και το μοναδικό καθώς η Deck 13 εργάζεται πυρετωδώς για την κυκλοφορία της συνέχειας της σειράς και δύσκολα να κυκλοφορήσει κάτι άλλο.
Το A Walk in the Park προσθέτει 5-10 ώρες gameplay στο παιχνίδι και προς έκπληξη μου δεν ήταν end game υλικό. Ο ιδανικός χρόνος να το παίξει κανείς είναι στη μέση, πριν το 4o από τα συνολικά 5 bosses του κύριου παιχνιδιού. Φανταστείτε το DLC σαν ένα λούνα παρκ του τρόμου που έχουν καταλάβει οι μηχανές. Προσφέρει 2 bosses, πολλά νέα όπλα και πανέμορφα armor sets. Eιδικά το 2ο boss συνδέεται άμεσα με το lore ενός armor set που αποκτάς στο παιχνίδι.
Τα άλλα DLC του παιχνιδιού Fire & Ice Weapon Pack και CREO Special Employee Kit σου προσθέτουν απλά εξοπλισμό, αλλά πάρα πολύ χρήσιμο θα έλεγα. Το μεν Fire & Ice Weapon Pack προσφέρει αυτό που λέει ο τίτλος ενώ το CREO Special Employee Kit σου δίνει έναν εξωσκελετό διαφορετικού χρώματος για τον χαρακτήρα σου, ένα implant που αυξάνει το physical damage των όπλων σου, συν το πιο σημαντικό implant όλου του παιχνιδιού. Το Dowsing OS Proximity Sensor λειτουργεί σαν ραντάρ και σε ειδοποιεί με ήχο όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιο implant για μάζεμα, κάποιο διακόπτη ή γενικότερα σε κάτι που χρήζει αναζήτησης από μέρους σου.
Συμπερασματικά για τη φουλ εμπειρία πρέπει και αξίζει η αγορά όλων των DLC του παιχνιδιού.
Καλά όλα αυτά. Τι γίνεται με το replay value θα μου πείτε. Πέρα από τις απίστευτες πλούσια περιοχές του παιχνιδιού που θες να ψάξεις ενδελεχώς για να μην σου ξεφύγει τίποτα, το παιχνίδι έχει και εξαιρετικό replay value. Ακολουθώντας τα μοτίβα του Dark Souls 2, στο NG+ τα πάντα γίνονται δυνατότερα με το κάθε εχθρό να φοράει από την αρχή end game armor και να χρησιμοποιεί πλήρως αναβαθμισμένα όπλα, ενώ κάνουν την εμφάνιση τους και νέοι εχθροί που δεν υπήρχαν νωρίτερα, ικανοί να σε σκοτώσουν με ένα χτύπημα. Το παιχνίδι έχει 2 διαφορετικά φινάλε και ακολουθεί επίσης το σύστημα όλων των Dark Souls με το NG+ να ανεβαίνει μέχρι το +7. Σε αντίθεση με το Lords of The Fallen που σταματούσε στο NG+3.
Tα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά καλά αλλά σαφώς δεν τα λες και αριστούργημα. Ωστόσο το port είναι εξαιρετικό. Ούτε μία φορά δεν συνάντησα crash problems όπως στο Lords of The Fallen.
Τα ηχητικά εφέ ήταν πολύ καλά και χρήσιμα στο να καταλάβεις τι γίνεται γύρω σου ενώ μου άρεσε πάρα πολύ η μουσική τρόμου που έπαιζε όταν βρισκόσουν μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους. Και το τραγούδι που έπαιζε στο Med Bay ήταν αρκετά καλό και μου άρεσε το νόημα του.
Ενδεικτικά λέει ένας στοιχος "you can not miss what you have never seen before but deep inside you know there must be more". Ταιριάζει απόλυτα με το σκηνικό που επικρατεί στο κόσμο του παιχνιδιού και την Ουτοπία την οποία ζεις.
Σε γενικά πλαίσια το The Surge ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα τελευταία και τολμώ να πω πως έβαλε τα γυαλιά στην From Software με τη πρωτοτυπία της. Ενα άκρως πλούσιο και χορταστικό action rpg παιχνίδι που θα λατρέψουν όλοι οι λάτρεις των soulslike παιχνιδιών αλλά και γενικότερα της Sci Fi κουλτούρας. Αναμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία το 2ο παιχνίδι της σειράς!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 9/10

ΘΕΤΙΚΑ

+Συστημα μάχης
+Τρόπος απόκτησης όπλων και armor sets
+Η ιδέα των Drones
+Γεωγραφία περιοχών
+Ατμόσφαιρα
+Υψηλό Replay Value με το NG+ να έχει νόημα
+Αρκετά καλά γραφικά
+Καλά ηχητικά εφέ
+Ικανοποιητικό Port για την PC έκδοση
+Πλούσιο σε περιεχόμενο με 60 ώρες gameplay και πολλά μυστικά για ανακάλυψη
+Εξαιρετικά DLC που προσφέρουν πράγματα ουσίας

AΡΝΗΤΙΚΑ

-Το lore ήθελε περισσότερη δουλειά
-Θα ήθελα περισσότερους npc και side quests
-Δεν θα βγουν άλλα DLC

Περισσότερα Screenshots για το παιχνίδι θα βρείτε εδώ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις